Skip to main content

Τα ”πάρκα τσέπης” είναι μία ιδέα που ξεκίνησε στην Νέα Υόρκη την δεκαετία του ’60. Από τότε έχουν αγκαλιαστεί από πολλές πόλεις του εξωτερικού.

Σήμερα σε αρκετές από αυτές αποτελεί στρατηγικό στόχο η ύπαρξη μικρών σημειακών παρεμβάσεων για μια πιο βιώσιμη και ανθρώπινη πόλη.
Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στην γειτονιά μας είναι πιθανό να ανακαλύψουμε χώρους ξεχασμένους από τον χρόνο, εγκαταλελειμμένους που αποτελούν συνήθως εστίες μόλυνσης και προσελκύουν πολλές φορές και μορφές παραβατικότητας.

Πως θα σας φαινόταν η ιδέα στην θέση τους να υπήρχαν μικροί χώροι πρασίνου,θέσεις για ποδήλατα,παγκάκια,μικροί χώροι άθλησης, ένας μικρός λαχανόκηπος, barbeque, ταΐστρες για αδέσποτα, χώροι για διάβασμα και ολιγόωρη ξεκούραση, χώροι για εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις;

– Η γειτονία προτείνει, σχεδιάζει, δημιουργεί. 

Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, με ανοιχτές συζητήσεις, προτάσεις και δράσεις ενημέρωσης μπορεί η γειτονιά -εμείς δηλαδή- να καταλήξει σε μία τελική μορφή δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς στην πόλη. Δεν είναι κάτι που δεν γίνεται! Μιλάμε για παρεμβάσεις χαμηλού κόστους που σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να απορροφηθούν και από την ίδια την γειτονιά ή με άλλους τρόπους. Μην ξεχνάμε ότι τα ”πάρκα τσέπης” αφορούν χώρους μέχρι 600 τετραγωνικά περίπου και ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας ευνοούν την χρήση τέτοιων χώρων.

Η λειτουργία και η επικοινωνία της γειτονιάς ενισχύεται, αποκτάει ταυτότητα, λειτουργεί σαν ζωντανό κοινωνικό κύτταρο. Ενεργοποιείται το ανθρώπινο κεφάλαιο,το τοπικό ταλέντο και η δημιουργικότητα.Δημιουργούμε κομμάτια της πόλης που τα αισθανόμαστε,τα φροντίζουμε και τα προστατεύουμε σαν ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Ερχόμαστε πιο κοντά με την φύση, τον εαυτό μας, τα παιδιά μας,τον διπλανό μας.

Γιατί τελικά εμείς οι ίδιοι-οι άνθρωποι της πόλης μας- πρέπει να επιδιώξουμε, να απαιτήσουμε, και τελικά να κάνουμε την ζωή και την καθημερινότητά μας πιο όμορφη.