Skip to main content

Οι αρχαίοι Έλληνες μη θέλοντας να εξηγήσουν τα φαινόμενα και τον κόσμο με ένα τρόπο αφελή και απλό επινόησαν μία μέθοδο κατανόησης μέσα από την οποία μεγάλωσαν ως λαός και απόκτησαν συνοχή στην ταυτότητά τους ως έθνος, δίνοντας στη θρησκεία και τον πολιτισμό τους έκφραση.

Η μέθοδος αυτή  ήταν ο μύθος.

Στα χρόνια μας το μυθικό/φαντασιακό αντιμετωπίζεται ως παράλογο και ψευδές σε αντίθεση με τα ομηρικά έπη που ήταν αληθινό όσο και το πραγματικό, είτε ως πολιτισμικό φορτίο του υποσυνείδητου, είτε ως φορέας εικόνων, συμβόλων, ιδεών και αξιών, είτε ως θεμελιωτής παραδόσεων και πίστεων, είτε ως μία πραγματικότητα σε ένα άλλο επίπεδο.

Ο μύθος του Αχελώου και του Ηρακλή.

Ο Αχελώος  ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, πατέρας των Νυμφών και των Σειρήνων, αλλά και προπάτορας όλων των ποταμών. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής αναμετρήθηκε με τον Αχελώο, διεκδικώντας και οι δύο την Δηιάνειρα, κόρη του Οινέα, βασιλιά της Αιτωλικής Καληδώνας. Ο Ηρακλής έσπασε το ένα κέρατο του Αχελώου ο οποίος  τον παρακάλεσε να του το επιστρέψει, κάτι που έκανε ο Ηρακλής. Τότε ο Αχελώος πρόσφερε στον Ηρακλή το κέρας της Αμαλθείας.

Η πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο αποτελεί και το έμβλημα της πόλης μας, του Αγρινίου.

Υπάρχει τρόπος  να αξιοποιήσουμε το μύθο μας;

Μία αρκετά φιλόδοξη πρόταση είναι η δημιουργία ενός μεγάλου θεματικού πάρκου βασισμένο στους άθλους του Ηρακλή αλλά και στην πάλη του με τον Αχελώο, δίπλα ή κοντά στον ποταμό. Μία περιοχή που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί  είναι απέναντι από την Στράτο Αγρινίου όπου θα είχε  άμεση σύνδεση με το αρχαίο θέατρο, την τεχνητή λίμνη, το φράγμα και όλη την περιοχή του Βάλτου αλλά και εύκολη πρόσβαση στην Ιόνια Οδό (το αεροδρόμιο του Ακτίου με τη νέα σύνδεση θα απέχει λιγότερο από μία ώρα).

Με εκπαιδευτικό ,παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα το πάρκο αυτό, απλωμένο σε μία έκταση πολλών στρεμμάτων, θα μπορούσε να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον αφού ο Ηρακλής θεωρείται ο γνωστότερος και μεγαλύτερος ήρωας της Ελληνικής μυθολογίας,  έχει επηρεάσει  την παγκόσμια σκέψη και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών και επιστημόνων.

Οι άθλοι του Ηρακλή καθώς και η πάλη του με τον ποταμό Αχελώο θα παρουσιάζονται σε διαφορετικά θεματικά τμήματα του πάρκου με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες που θα μπορούν να εφαρμοστούν (π.χ. με ρομποτικούς-animated χαρακτήρες) έτσι ώστε ο επισκέπτης να αισθανθεί ότι συμμετέχει σε αυτούς ,να ”παίξει” τους αγαπημένους του ρόλους και ήρωες της μυθολογίας, να φωτογραφηθεί και να τους φωτογραφήσει. Ένα τύπου-disneyland πάρκο  με ξενοδοχεία, συνεδριακό κέντρο, αγορά, εστιατόρια, θέατρο , λουνα-παρκ, κινηματογράφο και χώρους τέχνης. Με τραινάκια όπου ο επισκέπτης θα συναντά στη διαδρομή τους μυθικά όντα, θεότητες, τέρατα της μυθολογίας κ.α. καθώς ανεβαίνει προς την (κατασκευασμένη) κορυφή του Ολύμπου όπου θα συναντήσει τις κατοικίες των 12 θεών. Με γέφυρες και υδάτινη διαδρομή κατά μήκος της οποίας θα διαδραματίζονται κάποιοι από τους μύθους και θα εμφανίζονται νύμφες και πλάσματα. Με χώρους όπου θα παρουσιάζεται όλη η επίδραση της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας στην παγκόσμια σκέψη, τέχνη και ερμηνεία.

Η ενδυνάμωση της πολιτιστικής μας αυτογνωσίας αλλά και της οικονομίας του τόπου είναι δεδομένη καθώς  είναι σίγουρο πως ένα τέτοιο θεματικό πάρκο θα προσέλκυε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και θα δημιουργούσε ένα πολύ ελκυστικό τουριστικό προϊόν  και τους 12 μήνες τους χρόνου. Ένα τεράστιο project ικανό να παρασύρει και να αλλάξει την  οικονομική και πολιτιστική κατεύθυνση του τόπου και των κατοίκων.

Πόσο εύκολο είναι να γίνει;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι πρόκειται για κάτι απλό και εύκολο. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουμε.H αξία και μόνο ενός ολοκληρωμένου business plan  θα κόστιζε αρκετές χιλιάδες ευρώ αλλά επειδή η προοπτική είναι τόσο σημαντική για τον τόπο το κόστος αυτό θα μπορούσε να το αναλάβει ακόμη και ένας φορέας της πόλης ή της περιφέρειας ο οποίος  στην συνέχεια θα το παρουσίαζε σε επενδυτές-επιχειρηματίες. Είναι ένα project δεκάδων εκατομμυρίων που όμως θα μπορούσε να ενταχθεί και σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μειώνοντας κατά πολύ το τελικό ποσό.

Στην σύγχρονη στρατηγική δημιουργίας και αναγέννησης πόλεων εμπεριέχεται η ιστορία, η φύση και ο πολιτισμός, η οικονομία, η οικολογία, η κοινωνία και η τέχνη. Εμπεριέχονται πρόσληψη και κατανόηση ,βιώματα και προοπτικές σε μία διαδικασία εξελικτική. Γιατί τελικά καμιά πόλη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το μύθο της.

*με στοιχεία και έμπνευση από το mythopolis.gr

*φωτογραφία από το google earth