Skip to main content
Τα τελευταία χρόνια που παρακολουθώ  πολιτικές και δράσεις που ακολουθούν οι πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, ένα από τα προγράμματα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτό του δήμου Αθηναίων με τίτλο «Υιοθέτησε την πόλη σου».
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καλούνται κάτοικοι,  μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, φορείς, ιδρύματα αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος να «υιοθετήσουν» ένα δρόμο, ένα παγκάκι, ένα δέντρο, ένα πεζοδρόμιο ή ένα πάρκο αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση και την ευθύνη για την φροντίδα και τη συντήρηση του με τη συνεργασία πάντα του Δήμου όταν και όπου χρειάζεται.
Στο εξωτερικό αυτή η πολιτική είναι διαδεδομένη και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση. Εταιρείες αναλαμβάνουν το κόστος συντήρησης ή αποκατάστασης σπουδαίων μνημείων (όπως η Όπερα στο Παρίσι) που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας σε πλατείες, πάρκα και άλλα σημεία της πόλης, δημιουργία πάρκων τσέπης, δωρεά εξοπλισμού,  στήριξη κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, δράσεις καθαρισμού επιφανειών από μουτζούρες, παράνομη αφισοκόλληση, tags κα ευρύτερη οπτική ρύπανση, αναβάθμιση παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων, χριστουγεννιάτικο φωτισμό σε δρόμους της πόλης, αναβάθμιση σχολικών μονάδων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συνδράμουν στο έργο του Δήμου  με ιδέες, με υλικοτεχνική υποδομή και με χρήματα. Τα έργα του προγράμματος έχουν στόχο να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα σε τομείς όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πράσινο, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αστεγία, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση και οι νέες τεχνολογίες. Οι συμπράξεις μεταξύ του Δήμου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούν να δημιουργήσουν μια υπεραξία που θα καρπώνονται όλοι οι πολίτες του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έχουν γίνει και γίνονται αντίστοιχες δράσεις μικρής  -συνήθως-κλίμακας, όπως και στην πόλη μας.
Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους  και η ποιοτική αναβάθμιση και η βιώσιμη ανάπτυξή του συνιστούν επιλογή όλων των υγιών και παραγωγικών δυνάμεων της πόλης.